Volontärerna viktiga för eleverna - Göteborgs stadsmission

Volontärerna viktiga för eleverna

9 januari, 2025 • Ämne: Nyheter

Göteborgs Stadsmission erbjuder studiestöd för elever i årskurserna 4-6 på Lövgärdesskolan i Angered och för elever i årskurserna 5-6 på Ryaskolan och Svartedalsskolan i Biskopsgården. Sedan i höstas erbjuds studiestöd även på Gårdstensskolan och Bergsgårdsskolan i Angered. I detta arbete är volontärer oerhört viktiga för att skapa kontinuitet och vuxentäthet på studiestödet. På varje pass är det förutom personal även 3-4 volontärer.
”Volontärerna på studiestödet är där för att hjälpa barnen med deras studier och för att vara vuxna förebilder. Båda delarna är lika viktiga, tycker jag. Det är också viktigt att samma vuxna är på plats kontinuerligt och kan komma samma dag varje vecka, återkommande. Då kan man bygga relation med barnen.”
Det säger Idil Bilgin som är socialarbetare inom studiefrämjande insatser på Göteborgs Stadsmission.
Verksamheten sker i samverkan med skolorna och studiestödet finns i skolans lokaler som både eleverna och deras föräldrar känner till. Vid varje tillfälle bjuds eleverna på mellanmål och en avslutande gemensam aktivitet som ibland består av brädspel, ibland onlinespel, eller helt enkelt samtal och skratt tillsammans. Den delen är särskilt viktig för relationsbyggandet, vilket i sin tur underlättar läxhjälpen.

Inför ett studiestödspass håller Idil en incheckning med volontärerna. De går igenom dagens upplägg och vilka uppgifter som barnen har. Idil har en genomgång med dem också och går igenom samma saker, fast ur ett barnperspektiv. Därefter är det dags att börja plugga, och då sprider volontärerna ut sig bland barnen.

”Jag brukar säga till dem att ha minst två elever nära sig och fokusera på dem hela passet. Då får barnen en bra stund från start till slut,” säger Idil.
En bit in i passet är det mellanmålspaus och då hjälper volontärerna till att dela ut detta. När eleverna gått för dagen hjälper volontärerna till att ställa i ordning och plocka ihop. Som sista del har Idil också en utcheckning med volontärerna där det finns möjlighet att bolla olika saker som dykt upp under passet.

Idil märker att det ibland finns en oro för om kunskaperna räcker till för att vara studiestödsvolontär, men det är en obefogad oro.
”Många tycker exempelvis att matte är det svåraste ämnet, men om man har gått skola i Sverige så tror jag att man kan hjälpa barnen på ett eller annat sätt. Man ska inte heller lösa allt för eleven utan man ska leda eleven att lösa uppgiften själv. För det mesta behöver barnen hjälp med läsa och förstå matteuppgiften eller hjälp att hitta informationen som finns i boken om det gäller samhällskunskap och no-ämnen. Det är också okej att inte kunna allting, vi är flera i rummet och vi hjälps åt.”

För att passa som volontär på studiestödet är det viktigt att tycka om barn och ha en vilja att hjälpa dem framåt.
”Jag tycker det är viktigt att kunna se barnet och inte problemet och man ska inte ha förutfattade meningar om vissa grupper av barn. Som person är det bra att man är lugn och tydlig så att barnen lyssnar. Man behöver tålamod och kanske framför allt tid att komma regelbundet. Vi har nyligen startat studiestöd på två nya skolor i Angered. Där behöver vi volontärer,” säger Idil.

Utbildning är en central komponent i arbetet mot social och ekonomisk utsatthet. Det finns många skrivelser från bland andra Skolverket som visar på det skydd en avklarad skolgång ger för resten av livet. Med utbildning i bagaget är det lättare att komma ut på arbetsmarknaden och minskar risken att hamna i olika former av utsatthet. Tidiga insatser kopplat till utbildning är också viktigt och det är därför som studiestödet fokuserar på mellanstadieelever.

Vill du bli volontär på Göteborgs Stadsmissions studiestöd? Maila ditt intresse till volontar@stadsmissionen.org