Hemlöshet - Göteborgs stadsmission

Vad är hemlöshet?

Ett hem är en mänsklig rättighet. Hemlöshet kan se väldigt olika ut. Vissa sover på soffan hos vänner och en del vet bara var de ska sova den kommande natten. Några sover mer ute än inne. Att inte ha en stabil boendesituation skapar en enorm stress. Strukturell hemlöshet uppstår när hushåll utan social problematik inte kan ta sig in på den ordinarie bostadsmarknaden av egen kraft. En hemlöshet som beror på ekonomiska orsaker och inte är kopplad till andra sociala problem som till exempel missbruk och/eller psykisk ohälsa. Konkret kan det till exempel innebära att det inte finns bostäder tillgängliga för båda parter vid en skilsmässa.

2 400 vuxna och 800 barn lever i hemlöshet i Göteborg enligt stadens senaste hemlöshetskartläggning.

Hur är det att leva i hemlöshet?

Människor i hemlöshet är ingen homogen grupp. Det som är gemensamt är den osäkra boendesituationen. Hemlösheten kan pågå under en kortare period eller så har den pågått i många år. Ofta är det en komplex situation att vara hemlös. Det finns många olika orsaker till varför någon blivit bostadslös och också varför personen blir kvar i hemlöshet. Det kan vara mannen vars drickande tog över livet och förmågan att hantera sin ekonomi för 20 år sedan. Det kan vara pensionären som jobbat hela livet, men vars pension inte räcker till att betala hyran. Det kan vara kvinnan med barnet som lämnat den man som misshandlar henne. Via tre väldigt olika vägar har de blivit hemlösa.

När man lever i hemlöshet så kan det ofta innebära en konstant kamp för att tillgodose grundläggande behov som mat, hygien och säkerhet. Utanförskap, social isolering och psykisk ohälsa är vanliga konsekvenser, samtidigt som människor som lever i hemlöshet ofta möter svårigheter att ta sig ur situationen. Det är en påfrestande och otrygg livssituation.

Hur jobbar Göteborgs Stadsmission med hemlöshet?

  • Akut stöd för personer i hemlöshet i form av mat, värme och gemenskap.
  • Olika boenden, alltid med individens behov i centrum.
  • Bostad först - där vi ger människor som befinner sig i en mer eller mindre långvarig hemlöshetssituation en möjlighet till permanentboende i egen lägenhet.
  • Opinionsbildning
  • Öppen verksamhet för aktiviteter, gemenskap och sammanhang

Lever du i hemlöshet och vill ha hjälp ur din situation?

Läs mer här om hur du kan söka stöd hos oss under få stöd.

 

Läs mer om hemlöshet

Stadsmissionens hemlöshetsrapport

Sveriges Stadsmissioner gör årligen en hemlöshetsrapport. Läs den senaste rapporterna här:

Hemlöshetsrapport 2023

Mätning av hemlöshet i staden

Göteborgs Stad gör årligen en mätning av hemlösheten i staden under en vecka i april. Läs den här.

Göteborgs Stad mätning av hemlöshet

 

Berättelser om hemlöshet

”Jag skäms så fruktansvärt. Jag vill inte vara i den här situationen.”

Hemlöshet kan se ut på många olika sätt. Denna berättelsen skildrar en pensionerad kvinna som varit i kontakt med oss. Hon halkade efter med hyran och sjukvårdsfakturorna hamnade hos inkasso när pengarna inte räckte. En dag fick hon besked om vräkning.

”Lägenheten var för stor och dyr för bara mig. Men det var svårt att skiljas från den. Det är ju här vi haft alla minnen, här barnen har växt upp, här livet har pågått.

Senaste nyheterna om hemlöshet

Vräkningar där barn berörs ökar i Göteborg för sjätte året i rad

Igår rapporterade Kronofogden att antalet vräkningar där barn berörs ökar för sjätte året i rad. År 2024 vräktes 26 barnfamiljer med 43 barn berörda, en ökning med 20 barn från 2023. Detta trots att barnkonventionen är svensk lag och att barnets bästa därmed ska sättas främst. Göteborgs Stadsmission vill nu se skärpt lagstiftning för att inte ett enda barn ska vräkas i Göteborg.

"Vi måste få en bredare bild av hemlösheten"

Över 100 personer var anmälda till Frukostseminariet om Hemlöshetsrapporten 2024 - "Människorna bakom statistiken". Att se ett så stort intresse för hemlöshetsfrågan var positivt inte bara för Göteborgs Stadsmission, utan också för panelen som jobbar med frågan på olika sätt. Att få en bredare bild av hemlöshet, och att mer kan och bör göras för att bryta hemlösheten i Göteborg var något som alla kunde enas om.

Konferens om Sveriges hemlöshetsarbete med Sam Tsemberis, grundaren av Bostad först

Drygt ett år har gått sedan Sverige fick en nationell hemlöshetsstrategi, där Bostad först beskrivs som en viktig del för att utrota hemlösheten i Sverige. Men på vilket sätt arbetar man med Bostad först runt om i landet och vad är det som krävs för att fler kommuner ska implementera programmet? Det och mycket mer stod på agendan den 19 september då verksamma inom hemlöshetsfrågor från hela landet samlades i Göteborg för att diskutera hur fler kommuner kan börja arbeta med Bostad först.