Samsnack: Ensamhet är hela samhällets ansvar – inte individens - Göteborgs stadsmission

Samsnack: Ensamhet är hela samhällets ansvar – inte individens

14 oktober, 2024 • Ämne: Nyheter

Hur påverkar ensamhet unga? Det var temat för höstens andra Samsnack som ägde rum i Göteborgs Stadsmissions Mötesplats S:t Johanneskyrkan.  

Tre olika typer av ensamhet

Ensamhet är ett tema som verkar engagera många människor då det var fullt i lokalen när Emil Mattsson, direktor Räddningsmissionen hälsade välkommen och sedan lämnade över ordet till dagens moderator Martin Ärnlöv, direktor på Göteborgs Stadsmission. Martin inledde samtalet med att beskriva tre olika typer av ensamhet; social, emotionell och existentiell ensamhet. Han hänvisade därefter till Folkhälsomyndigheten som tidigare i år släppte en rapport om just ensamhet där det framgår att cirka 40 % av personer i Sverige mellan åldrarna 16-29 år besväras av ensamhet. Enligt rapporten känner sig var fjärde tonårsflicka ensam ofta eller alltid och män känner i regel mer än kvinnor att de inte har någon att prata med. Rapporten visar allvarliga siffror på en utbredd ensamhet som riskerar att ge negativa konsekvenser på människors liv.         

Socialministern menar att ensamhet är ett globalt problem och inte unikt för Sverige

Socialminister Jakob Forssmed tog vid och befäste den kris vi har kring psykisk ohälsa i Sverige och västvärlden. Han berättade om ett möte han hade haft med en ung tjej som länge hade brottats med psykisk ohälsa och på frågan vad hon hade behövt som 16-åring svarade hon ”att någon vuxen tog mig i handen och sa att allt kommer bli bra”. Forssmed menade att om det finns någon att anförtro sig åt och bli sedd av kan det vara en avgörande faktor för att motverka ensamhet. Han tror inte att Sverige är mer drabbat än andra länder utan problemet med ensamhet finns överallt. ”Däremot ser vi detta som ett individuellt problem i Sverige och det måste vi ändra på – vi måste erkänna detta som ett gemensamt problem och jobba brett, både inom politiken, civilsamhället och näringslivet. Var tredje man upplever att deras liv saknar mening och detta påverkar livet och hälsan något enormt, inte bara för den enskilde utan också för samhället”, sa Jakob Forssmed.  

Vill satsa på civilsamhället och näringslivet för att kunna fånga upp behov och nå ut till många

Han fortsatte med att berätta om ett koncept som kallas för ABC som många länder använder sig av. A står för active, B står för belong och C står för commit. Att vara aktiv i samhället, känna tillhörighet och göra något som skapar mening är enligt konceptet viktiga faktorer mot att bryta ensamheten många känner. ”Att sitta stilla mycket framför en skärm har också nära samband med ensamhet enligt forskningen. Ett förslag vi har för att motverka stillasittande är att ge ungdomar ett fritidskort som är laddat med pengar för att kunna betala olika avgifter inom föreningslivet. Vi satsar också på civilsamhället som har en enorm innovationskraft och kan nå ut till många. Jag vill också involvera näringslivet mer genom att utmana arbetsgivare att göra insatser i samhället och därmed motverka ensamhet. Olika företag har ofta många medmänskliga möten, i till exempel butiker, och där finns stora möjligheter att fånga upp behov som kan leda till mycket bra saker. Skadorna av ensamhet vet vi är stora och det måste vi ta på allvar.”        

Socialministern var dock hoppfull och menade att det finns en växande förståelse kring att det är ett samhällsproblem och att det inte bara drabbar äldre utan även unga vuxna. Han berättade att Folkhälsomyndigheten har i uppgift att lämna förslag på strategi kring hur vi ska arbeta i frågan. Publiken fick även en inblick i arbetet på global nivå där WHO har startat en kommission som har till uppgift att sätta ensamhet på agendan, sammanställa kunskap och forskning samt utveckla lösningar på problemet.  

Panelen representerade vården, skolan, politiken och landets unga

Martin Ärnlöv välkomnade sedan upp panelen på scenen som, utöver Jakob Forssmed, bestod av: 

  • Gisela Alftrén, Enhetschef BUP Gamlestaden 
  • Linda Martinsson, Kurator, Communityskolan Tynnered 
  • Bailasan och Shad, ungdomar från Göteborgs Stadsmissions verksamhet

Hög press på unga från skolan, föräldrarna och samhället i stort

På frågan hur det är att vara ung idag svarade Bailasan och Shad att de känner en stor press från omvärlden och samhället med många förväntningar att leva upp till. De sa att pressen kommer både från föräldrar att till exempel prestera i skolan och från sociala sammanhang där man ska vara och se ut på ett speciellt sätt, och lever man inte upp till dom förväntningarna kan många känna sig ensamma och utanför. De menar att många då vänder sig till sociala medier som både har fördelar och nackdelar för ungdomarnas hälsa – det är positivt för att man inte behöver bli dömd och det är en trygg punkt där det alltid finns någon att prata med, men det är negativt då många blir påverkade av influencers och det finns mycket hat som man kan bli utsatt för. De berättade också att mobilerna hindrar det sociala samspelet där sociala medier tar mycket av deras fokus och att det inte blir lika mycket konversationer och djupa samtal mellan vännerna när de istället sitter med sina mobiler.       

Var nyfiken på vad ungdomarna gör på sociala medier istället för att vara dömande

Linda Martinsson, kurator, jobbar med förebyggande arbete och har många samtal med eleverna där hennes viktigaste uppgift är att få ungdomarna att känna sig sedda och trygga i skolan. Hon känner igen sig i ungdomarnas vittnesmål om att det är stor press på ungdomarna och att den kommer från många håll. Hon lyfte också vikten av arbetet med att jobba med hemmasittare och att ju längre man är borta från skolan desto svårare är det att komma tillbaka och komma ikapp igen, både med skolarbetet och det sociala. När det kommer till sociala medier tipsade Linda om att vara nyfiken på vad barnen gör på sociala medier och skapa en nyfikenhet istället för att vara dömande som förälder.  

Många av problemen som drabbar barn och unga är kopplade till ensamhet

Gisela Alftrén berättade om sitt jobb som enhetchef på BUP, där de tar emot ca 50-70 remisser i veckan gällande barn som inte mår bra. ”Vi ser att många av problemen som barn upplever är kopplade till ensamhet då det är vanligt att de isolerar sig, har långvarig skolfrånvaro och ofta har erfarenhet av mobbning och att känna sig annorlunda. Många gillar att träffa likasinnande på sociala medier men det är också vanligt att man istället känner sig mer ensam av det, och att många tappar förmågan att läsa av situationer och förstå både andras och sina egna känslor.”   

Vi måste jobba mer förebyggande och öka antalet vuxna som jobbar med barn och unga på alla nivåer

Jakob Forssmed avslutande ord handlade om just sociala medier och att det finns ett individuellt ansvar men även ett stort ansvar hos de globala företagen som ansvarar för apparna. ”Mobiler kommer förbjudas på alla grundskolor i Sverige. Vi måste ändra normerna kring mobilanvändandet och sätta press på företagen att ta mer ansvar och först då kan vi förändra både produkterna och hur vi använder dom. Det här är ett arbete som måste ske på EU-nivå.” Han menade också att det finns ett viktigt jobb framåt att jobba mer med elevhälsan och det förebyggande arbetet. Han avslutade med att uppmana alla vuxna att tänka på vad vi kan göra för att vara trygga vuxna och se barnen och ungdomarna – kanske kan vi finnas där för ytterligare än ungdom, än för dom vi redan finns för idag?    

Även Linda och Gisela belyste vikten av förebyggande arbete med fler vuxna som jobbar med barn och unga på alla nivåer. Ungdomarnas medskick till publiken var att de vill se mindre dömande från föräldrarna och mer vägledning och nyfikenhet på barnen och vad dom gör. De vill också se att vuxenvärlden finns där för barnen, stöttar dom och ser till att dom får den hjälpen dom behöver. Publiken verkade hålla med och svarade med en stor applåd. 

Nästa Samsnack äger rum den 8 november och kommer handla om exploatering på arbetsmarknaden. Mer information kommer inom kort!