Samsnack 8/11 – Arbetsexploatering – brott som lönar sig?
Exploatering av arbetskraft har tidigare setts som en marginell företeelse i Sverige, men under de senaste åren har någonting hänt. Problemet uppfattats mer och mer som systemhotande och svenska myndigheter börjar få upp ögonen för att statliga pengar flyter in i bolag som kan kopplas till organiserad kriminalitet.
Men trots utredningar och utfästelser verkar insatserna inte vara tillräckliga. Sverige har reagerat långsammare och mindre kraftfullt än våra grannländer. Tyvärr syns också en tydlig brist på brottsofferperspektiv, i praktiken är arbetsexploatering ett riskfritt brott och offren hänvisas till fackföreningar eller civilrätt.
Människohandel och exploatering i arbetslivet orsakar stort mänskligt lidande och avsevärda samhällsekonomiska förluster. Kriminalitet kopplad till arbetsliv och exploatering i form av svarta och låga löner finns i nästan alla branscher med manuella arbetsuppgifter. Branschorganisationer och fackföreningar är eniga om att situationen är allvarlig, att den snedvrider konkurrens, utsätter arbetare för stora risker och leder till att de exkluderas ur samhället.
- Vad kan myndigheter, fackföreningar och den idéburna sektorn göra för att stoppa arbetsexploatering?
- Hur kan brottsoffren få upprättelse och rättsligt stöd?
- Vad kan vi lära av våra grannländer?
Om detta samtalar vi tillsammans i Samsnack den 8/11, 8.30-9.30 på Skeppet/Sjömanskyrkan.
I panelen finns:
– Daniel Åman, projektledare Tillsammans mot exploatering och sakkunnig på Räddningsmissionen
– Johan Danielsson (S), EU-parlamentariker
– Marie Brynolfsson, (V) Kommunalråd Göteborg
– Morgan Jansson, VD Rättvist byggande
– Elinor Torp, författare och journalist
– Simona Mohamsson (L), Kommunfullmäktige Göteborg
Moderator: Emil Mattsson, Direktor Räddningsmissionen