Laddar förhandsgranskning...
Vi hjälper gärna till med fakta och hänvisar dig till rätt person för en intervju.
Marknads- och kommunikationschef, pressansvarig
"Skolan är en enormt viktig skyddsfaktor som kan och bör kompensera för skillnader i uppväxtvillkor, och är ofta den plats där barns utsatthet upptäcks först. Vi ser med stor oro på de nedskärningar som sker inom grundskolan i Göteborg då de kommer drabba barnen, både på kort och på lång sikt." Göteborgs Stadsmission och Räddningsmissionen jobbar i och runt skolmiljön varje dag. Läs vår debattartikel nedan om vilka konsekvenser vi ser av att spara in på skolan och barnen - samhällets viktigaste investering.
En informationsplikt för skolor skulle leda till att vissa barn inte vågar gå till skolan, av rädsla för att bli anmälda och utvisade. Vilket i sin tur riskerar att beröva barnet dess rätt till utbildning i praktiken, skriver Sveriges Stadsmissioner tillsammans med 16 andra representanter för civilsamhällesorganisationer i Göteborgs-Posten.
Göteborgs Stadsmission, Reningsborg, Räddningsmissionen, Skyddsvärnet och Bräcke diakoni skriver gemensamt under en debattartikel med uppmaningen se över dagersättningen för asylsökande som är oförändrad sedan 1994 samt att ge asylsökande möjlighet att resa med kollektivtrafik till ett reducerat pris.
Höjda trösklar och ökade krav för att få ekonomiskt bistånd gör att fler människor i ekonomisk utsatthet söker hjälp hos civilsamhället - när välfärdssamhället sviker dem. Läs Fattigdomsrapporten 2024 här!
Årets hemlöshetsrapport är den 13:e i ordningen och fokuserar på den dolda hemlösheten – människorna utanför statistiken. Bilden av hemlöshet har breddats, fler drabbas än vad den officiella statistiken visar. Det handlar om människor som inte har tillgång till ett tryggt och långsiktigt boende, som inte får den hjälp de har rätt till och behöver från samhället, och som utelämnas i Socialstyrelsens hemlöshetsstatistik.
Klyftorna mellan fattiga och rika ökar i Sverige idag och samhället skakas av gängkriminellas våldsdåd. Samtidigt möter Stadsmissionen allt fler människor som lever i matfattigdom. Forskningen visar att ökande klyftor minskar såväl människors hälsa som tillit till samhället. För att stoppa denna samhällsutveckling behöver vi häva fattigdomen i Sverige.
Morgonens frukostseminarium bjöd på perspektiv på fattigdom från olika delar av samhället - civilsamhället, staden och akademin. Men framförallt på en personlig berättelse om att leva i ekonomisk utsatthet. ”Jag tycker att det mest drabbar barnen" säger Dragana som är sjukskriven sedan länge.
Hemlösheten i Sverige minskar inte. Över 33 000 människor saknar ett hem att kalla sitt. Välkommen till årets lansering av Sveriges Stadsmissioners hemlöshetsrapport!
Vi möter varje dag, året om, människor i nöd. Människor med tillgång till det svenska välfärdssystemet men som inte får den hjälp de har rätt till. Den 18/10 bjuder Sveriges Stadsmissioner in till ett webinarium för att diskutera årets fattigdomsrapport.
Göteborgs Stadsmissions brukarstyrda mötesplats är till för nuvarande och tidigare boende på våra boenden med stöd. Mötesplatsen leds av våra peer support och syftar till att skapa ett sammanhang i nykter miljö där deltagarna får möjlighet att känna gemenskap, få miljöombyte samt bryta ensamhet och isolering. Ove har bott på Boende Stigberget och gör sig nu redo att flytta till en egen lägenhet och reflekterar över hur viktig den brukarstyrda mötesplatsen kommer bli i hans liv efter flytten.
Med anledning av nya förutsättningar för personer som flytt kriget i Ukraina anser vi att behovet av stöd minskar och att andra verksamheter kan ta vid, vilket gör att vi kommer stänga ner Mötesplats Ukraina samt boendet för ukrainare i slutet av året 2024. Vi står redo för att fortsätta stötta flyktingar från Ukraina men då under andra former och med nya förutsättningar.
Claes Eriksson har skrivit en dikt för Göteborgs Stadsmission - ”För att man kan”. Här bjuds vi in till att stanna upp, reflektera och skänka en tanke till de göteborgare som lever i utsatthet.
Mötesplats S:t Johanneskyrkan har visserligen tillfälligt flyttat till nya lokaler på Storgatan 2, men firandet av jul och nyår sker ungefär som vanligt. Varmt välkomna att fira jul och nyår i gemenskap!
Vill du läsa mer om vad Göteborgs Stadsmission arbetar med?