”Man går under om man är ensam”
”Vilken bra kör vi är” utropar en kvinna när sången tystnar.
Och då är det ändå bara uppsjungning. Det är lättsam och glad stämning i Musikpartullen när den samlas. Gruppen består av ett 20-tal personer som kommer och är med när de kan.
”Det ger mig jättemycket att vara med i Musikpatrullen. Det betyder så mycket att få ha någonstans där jag bara får vara. Att Stadsmissionen finns till för dem av oss som står utanför samhället, att vi får den chansen. Samhörigheten här betyder jättemycket,” säger en av deltagarna.
Göteborgs Stadsmission arbetar med akut hjälp och långsiktigt stöd för människor som lever i utsatthet. Att leva i utsatthet kan innebära många olika saker. Det kan vara att leva i ett missbruk eller att ha tagit sig ur ett missbruk, det kan vara att inte ha någonstans att bo, att vara drabbad av psykisk ohälsa, att inte ha tillräcklig med pengar eller att leva i total ensamhet. Det är inte ovanligt att leva med en kombination av flera. I det långsiktiga stödet är gemenskap och samhörighet en oerhört viktig del. Att ta del av och tillsammans med andra skapa en positiv gemenskap som ger både hopp och glädje i vardagen.
”Man går under om man är ensam,” konstaterar en av Musikpatrullens deltagare.
Livet kan rasa
State Lycke är församlingspedagog på Göteborgs Stadsmission och tjänstgör på Mötesplats S:t Johanneskyrkan. Arbetet i S:t Johanneskyrkan kan kort beskrivas utifrån fyra diakonala ben: akut hjälp, gemenskap, förändring och röstbärande. State arbetar bland annat med gruppverksamheten Musikpatrullen som bjuder in till att sjunga, skriva och spela musik tillsammans. Arbetet utgår från de tre sista benen: att skapa gemenskap, erbjuda förändring och vara röstbärande.
”Här finns personer som har lämnat ett beroende bakom sig. De kommer till oss och får något att göra. Vi har människor med psykisk ohälsa, som varit väldigt ensamma. De har inte vågat ta steget ut att möta andra människor förut, men nu är de här! Sen har vi röstbärarfunktionen. Vi skriver egna låtar och texter. Vi vill berätta om den här verksamheten och våra livsberättelser. Vi måste berätta så att alla vet att vi har hemlöshet, utanförskap och fattigdom i vårt samhälle, men också berätta vilken trevlig plats S:t Johanneskyrkan är så fler ensamma vågar komma och ta del av gemenskapen,” säger State.
Bland besökarna i S:t Johanneskyrkan är det många som från början kommit dit på grund av sin ensamhet. För att de upplever att de inte har någon annanstans att gå.
”Jag vet att vi har välbeställda besökare från stadsdelar som man kanske tänker inte genererar besökare hit, men jo de finns också. Plötsligt blev de ensamma och då rasade hela livet ihop,” säger State.
Skriver egna låtar
Inom en snar framtid väntar två konserter för Musikpatrullen. Vid dagens övning kör de igenom den repertoar som ska framföras då. Några av låtarna har gruppen skrivit tillsammans, några låtar är covers. Sången Adjö, Johanna, har deltagaren Fredrik skrivit.
”Det var en god vän till mig som hade en kompis som var en sån här välfungerande narkoman. Hon gick på heroin. Samtidigt klarade hon skolan och tyckte hon hade koll på det. Men det slutade med elände förstås och många som blev ledsna. Kanske inte förvånade, men väldigt ledsna. Då tänkte jag på alla andra som förlorat en anhörig till någon form av sjukdom eller missbruk och då kom den här låten till. Den är egentligen en dikt, men jag ändrade den lite och tonsatte den.”
Musik har alltid varit ett intresse för Fredrik och han har skrivit mycket poesi genom åren. Nu har han fått upp lusten att skriva fler låtar. Han uppskattar att hans låt sjungs av en hel kör i Musikpatrullen.
”Det är jättehäftigt varje gång! Jag är så tacksam för att ha fått den möjligheten,” säger Fredrik.
Efter en timmas övning är det paus för Musikpatrullen. Det vankas tårta och kaffe. Det är uppslupen stämning kring fikaborden. Det pratas och skrattas. Att Musikpartullen är viktig för deltagarna både märks och uttrycks. Det är en plats där de får vara sig själva, en plats för gemenskap och att få uttrycka sig genom texter, sång och musik. En del har haft musiken med sig genom livet och för en del är det nytt att sjunga tillsammans med andra och att ställa sig på en scen.
”Musikpatrullen betyder fina sånger, glädje, gemenskap och fika varje vecka,” säger en deltagare och en annan uttrycker:
”Det är näring för själen, gemenskap, ha något att göra. Det är kul. Att vara tillsammans, då mår man bra. Musik är bland det viktigaste i mitt liv.”
PS. Fredag 2 juni ger Musikpatrullen konsert i S:t Johanneskyrkan. Läs mer här.