"Kunskap är vägen till ett gott liv" - Göteborgs stadsmission

”Kunskap är vägen till ett gott liv”

8 augusti, 2024 • Ämne: Nyheter

”Det var en av tjejerna hon sa om matte ‘Jag kan ingenting, ingenting. Jag kommer få underkänt.’ Hon var helt övertygad om det. De skulle ha prov och jag försökte peppa henne. Jag frågade henne hur hon brukar göra när hon har prov och hon berättade att hon tittade på första talet och om hon inte klarade det så var det kört. Då sa jag att då gör du inte så den här gången utan du går igenom alla tal och så börjar du med de du kan. Strunta i resten. Sen tar du några djupa andetag och då kan du börja med de talen du tror att du inte kan. Och klarar du dem inte så har du i alla fall svarat på några. Tjejen kom tillbaka någon vecka senare och var helt glädjestrålande. Hon sa att hon hade fått godkänt och jag frågade hur hon gjorde. Hon berättade att hon först tänkt göra som vanligt, men sedan tänkt ‘hur skulle Marie ha sagt att jag skulle göra’ och så gjorde hon så och det gick bra. Wow!”

Marie är volontär på Studiestödet på Svartedalsskolan i Biskopsgården. Något hon varit sedan det drog igång hösten 2021. Marie berättar att hon inte har någon stor erfarenhet av att möta barn i skolåldern, men hon har bland annat varit engagerad som scoutledare. Däremot har hon alltid haft en passion för lärande.
”Jag har alltid varit övertygad om att kunskap är vägen till ett gott liv och att man måste börja tidigt. Barn måste få chansen att känna att någon satsar på dem. Det är något som funnits med mig hela livet och nu får jag förverkliga det,” säger Marie.

Som studiestödsvolontär är grunduppdraget att stötta elever med de läxor de har för tillfället, men det är minst lika viktigt att finnas där som en närvarande vuxen.
”Det kommer upp alla möjliga olika tankar och frågor som inte nödvändigtvis har med läxorna att göra. Det kan handla om livet, om möjligheter och svårigheter som de har. Det känns väldigt värdefullt att vara en vuxen för dem i detta. Det är bra att prata med volontärerna för vi är inte en person som har en auktoritetsroll för dem. Vi är inte föräldrar eller lärare. Vi är bara en lyssnande vuxen. Det är en fantastiskt förtroende och jag är så glad varje gång jag åker dit och tänker på dem som mina barn. De behöver fler vuxna i sitt liv. Det behöver väl alla människor, någon som finns där och är intresserad av en.”

För Marie är det tydligt vad de flesta barnen som kommer till studiestödet behöver hjälp med – matte. Det är inte nödvändigtvis de matematiska begreppen som är grundproblemet utan snarare att eleverna har läs- och skrivsvårigheter när det kommer till svenska.
”Om de inte förstår frågan hur ska de då kunna räkna ut talet? Många är stora språkbegåvningar och jämför med den äldre generationen i Sverige är de förvånansvärt bra på engelska. Den plockar de upp från sociala medier. Men de tränar inte svenska språket hemma eller med sina kompisar. Det blir ett halvhaltande språk. Det där tror jag skolan måste få rätt på. Vi kan inte trycka i barnen matte eller att de inte klarar matten när matten inte är grundproblemet,” säger Marie.

Marie berättar om många elever som upplever svårigheter i olika ämnen och att många av dem tappar lusten att försöka. Att vissa istället visar upp en attityd av att strunta i ämnen där de tror sig inte få godkänt. Marie tror på att hitta motivation i de saker som eleverna själva tycker är roligt och brinner för. En tjej som var uppgiven över matten berättade att hon var jättebra på judo och hon gick en kurs för att lära sig programmera spel.
”Först var hon nedslagen och ledsen över matten, men när hon fick berätta om det hon kan och älskar då lös ögonen. Tänk om vi kunde se hela personen och kunna plocka motivationen där den finns. Jag tycker synd om lärarna. Skolan har alldeles för få resurser.”

Bland annat lyfter Marie pensionärer som volontärer som en del av lösningen i skolan. Människor med tid, erfarenhet och kompetens.
”De skulle kunna göra så mycket genom att bara finnas tillgängliga på skolor. Det är en outnyttjad resurs som inte kostar någonting.”
Eftersom Marie varit med på Studiestödet sedan 2021 har hon kunnat följa elever över tid. Hon ser hur en del utvecklas och där frågetecken rätas ut. Hon märker själv att hennes insats på Studiestödet gör skillnad.
”Om ett eller två eller tre barn känner att de har en framtid eller att något bra hänt i deras liv på grund av det som jag och mina kollegor gör då har vi gjort något bra,” säger hon.

Vad skulle du vilja säga till den som överväger att bli volontär?
”Tveka inte. Gör det! Alla som har möjlighet borde testa. Inte för att det är en skyldighet utan för att det ger så mycket glädje i ens liv. Man får mer tillbaka av det man ger.”

Vill du bli volontär? Klicka här för att se vilka uppdrag som finns.