Konsensuskonferens – vad fungerar med Bostad först och vad krävs för att avveckla hemlösheten?
What works? Vad fungerar med Bostad Först och vad krävs av olika samhällsaktörer för att tillsammans skapa långsiktiga och hållbara lösningar som motverkar hemlöshet? Det var temat för Sveriges Stadsmissioners konsensuskonferens i Göteborg den 1 oktober.
Återblick från förra årets konferens
”Ska människor i hemlöshet anpassas till ett system eller ska systemet anpassas till människor i hemlöshet?” Så inledde Martin Ärnlöv, direktor Göteborgs Stadsmission och ordförande för Sveriges Stadsmissioner, dagen när han hälsade alla välkomna. I publiken satt verksamma inom hemlöshetsfrågor ifrån hela landet samt representanter från civilsamhälle, akademin, kommuner och politiken med såväl nordiskt som europeiskt perspektiv på hemlöshet.
Kjell Larsson, moderator Bostad först-hubben, bjöd upp Professor Marcus Knutagård på scen som var dagens första talare. Knutagård inledde med en återblick från förra årets konferens som handlade om teman som effektivitet och systemskifte, grundprinciperna, implementeringsutmaningar, vikten av relationsbyggande, stigmatisering och isolering, bristande kunskap om modellen, ekonomiska aspekter samt ökad samverkan, utbildning och stöd för framgångsrik implementering av Bostad först i Sverige.
Europeiskt nätverk mot hemlöshet
Näst på tur var Samara Jones, programkoordinator för den Europeiska Bostad först-hubben som är ett europeiskt nätverk som startades 2017 med tanken om hur vi tillsammans kan förändra och minska hemlösheten.
Eoin O’Sullivan – Professor, Trinity College Dublin, tog vid och presenterade aktuell forskning kring motverkandet av hemlöshet. Sullivan berättade om det viktiga arbete som utförs via EPOCH – The European Platform on Combatting Homelessness. Han påpekade också, precis som Martin Ärnlöv, att fokus måste ligga på att förändra systemet snarare än människorna och att hemlösheten är ett problem som går att lösa. Han nämnde även vikten av ett gemensamt sätt att mäta hemlöshet och att det behöver bli mer nyanserat än vad det är idag.
Svenska och finska perspektiv på förändringsarbete för människor i social utsatthet
Dagens program fortsatte med att publiken fick ta del av svenska och finska idéburna organisationers perspektiv på vad som skapar förändring för människor i social utsatthet. Juha Kahila, Head of International Affairs, Y-foundation, berättade om det spännande arbete som utförs av Finlands stiftelse Y-foundation, som även är Finlands fjärde största hyresvärd, samt om det nybildade nätverket Nordic Homelessness Alliance. Stockholms Stadsmission presenterade sedan sin fastighetsförmedling Bobyrån och hur civilsamhället kan bidra till att göra skillnad, och Göteborgs Stadsmissions skyddsverksamhet presenterade Nyckeln, en samverkansmodell med fastighetsägare som möjliggör stadigvarande boende för våldsutsatta.
Konsensuspanel granskade arbete med Bostad först
Sen var det dags för konsensuspanelen att kliva upp på scenen där upplägget var att en idéburen och en kommunal aktör skulle presentera sitt arbete med Bostad Först för att sedan bli granskade av jurypanelen. Panelen bestod av:
- Marcus Knutagård, Professor,Malmö universitet
- Eoin O’Sullivan, Professor, Trinity College Dublin
- Åsa Schelin, Expert boendefrågor, Sveriges Allmännytta
- Gustaf Henriksson, Samordnare, Bostad Först Göteborgs Stad
91 procent av hyresgästerna inom Bostad först på Göteborgs Stadsmission bor kvar
Först ut var Göteborgs Stadsmission som startade sin Bostad först-verksamhet 2013. Sedan start har verksamheten haft 270 hyresgäster med 149 övertag och har i år ett kvarboendesnitt på 91%. Framgångsfaktorerna enligt Göteborgs Stadsmission är personalen, förståelsen av människors behov av ett tryggt hem, vikten av att följa de åtta grundprinciperna, att skynda långsamt, tänka relation framför funktion och ha goda samarbeten med bovärdar, förvaltare, grannar, socialtjänst, sjukvård, beroendevård och andra stödinsatser. De erbjuder även ett stort mervärde i form av öppna mötesplatser, peer support, avlastande samtal, kontaktvolontär för att bryta ensamhet samt akut stöd i form av till exempel matkassar.
Panelen var nyfikna på hur stödet ser ut efter att en hyresgäst har tagit över kontraktet, hur man kan få till en bättre samverkan med fastighetsbolagen, hur de jobbar med grannarna samt behovet av att hitta ett gemensamt sätt att räkna antalet kvarboende. På frågan hur brukarstyrt arbetet egentligen är så svarade Göteborgs Stadsmission att det är till stor del styrt av brukarna men att dom såklart alltid kan bli bättre. Panelen kommenterade även terminologin ”hyresgäst” då de jobbar mest med stöd, men Göteborgs Stadsmission var tydliga med att påpeka vem terminologin var viktig för och att målgruppen uppskattar att kallas för hyresgäster.
Traumamedvetet och återhämtningsinriktat arbete på Socialförvaltningen i Stockholms stad
Näst på tur att presentera sitt arbete med Bostad först var Socialförvaltningen i Stockholms stad. De har jobbat med Bostad först sedan 2010, har ca 140 hyresgäster och drygt 20 anställda. Även dom har olika aktiviteter för att minska ensamhet och bidra till en meningsfull vardag för hyresgästerna, i form av till exempel en brukarstyrd öppen verksamhet samt peer support. De har ett kvarboendesnitt på ca 75%, erbjuder akutboende vid kris samt stöd kring ekonomi, vård och myndighetskontakter. De jobbar traumamedvetet samt återhämtningsinriktat och styrkebaserat enligt metoderna motiverande intervju (MI) och lågaffektivt bemötande (LAB).
Stockholms stad fick frågan hur dom jobbar för en god relation med psykiatrin där svaret blev att deras hopp ligger i samsjuklighetsutredningen. De fick även frågor som hur de tänker kring deras formulering att Bostad först är som en sista chans för dom som har provat allt annat, hur dom jobbar för att motverka störningar samt hur de vet att deras stöd ger effekt. På sista frågan var svaret bland annat genom att många bor kvar, många är nöjda, att många vittnar om ett bättre liv och att de har blivit mer självständiga.
Vad fungerar bra och mindre bra med Bostad först enligt senaste forskningen?
Hur ser framtiden då ut för Bostad först? Saija Turunen, Head of Research vid finska Y-Foundation, delade med sig av sin senaste forskning om Bostad Först-arbetet i olika europeiska länder.
Det som fungerar väl enligt rapporten är bland annat:
- Vikten av ett boende och effekten det har på en människa att få ett hem
- Att det finns olika boendealternativ tillgängliga som kan svara på olika behov
- Nära relation mellan hyresgäst och stödperson – tilliten är viktig för att kunna stötta och arbeta ihop på ett bra sätt
- Innovativ approach till att minska hemlösheten – detta fungerar som en motivator för verksamma inom metoden
- Meningsfulla aktiviteter som hjälp till sysselsättning, stöd i vardagen, motverka ensamhet, peer support och samtalsstöd
Det som fungerar mindre väl enligt rapporten:
- En för snäv tolkning av både Bostad först-principerna samt av målgruppen och deras behov
- Att skala upp metoden och göra den mer tillgänglig
- Många väntar på att systemet ska ändras men hemlösa behöver hjälp nu
- Att jobba preventivt – hemlöshet kan inte avvecklas om vi inte samtidigt försöker förhindra ny hemlöshet
Näst på scen var Direktor Freek Spinnewijn från FEANTSA (European Federation of National Organisations Working with the Homeless) som berättade om organisationens strategiska utveckling och målsättningar.
Panelsamtal kring Sveriges hemlöshetsstrategi och framtiden för Bostad först
Dagen avslutades med en diskussion om framtiden för Bostad Först efter 2026 då perioden för Sveriges hemlöshetsstrategi tar slut. Diskussionen leddes av Marcus Knutagård och på scenen deltog även Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall, Freek Spinnewijn och Eoin O’Sullivan.
Waltersson Grönvall inledde med att prata om Sveriges hemlöshetsstrategi och att regeringen vill tillföra mer pengar för att den faktiskt ska göra skillnad. Hon fortsatte med att påpeka att hemlöshet inte bara är en personlig tragedi utan även är en tragedi för samhället som regeringen ser mycket allvarligt på. I närtid vill de titta extra på just vräkningar mot barnfamiljer. Waltersson Grönvall sa även att det alltid finns saker att lära av andra länder och att hela Europa behöver jobba tillsammans med Bostad först för att lära oss mer.
Spinnewijn lyfte vikten av EPOCH – The European Platform on Combatting Homelessness, och att det finns stora möjlighet att använda sig av nätverket för att arbeta både lokalt och nationellt med hemlöshetsfrågan i Europa.
Hoppfullhet kring politiskt stöd i Europa
O’Sullivan påpekade att det är viktigt att förstå dynamiken mellan olika länder i Europa och varför siffrorna ser ut som dom gör. Han sa att det preventiva arbetet är otroligt viktigt samt att vara trogen med metoden för annars fungerar det inte och är man inte trogen metoden så är det inte Bostad först man jobbar med.
Spinnewijn är hoppfull för att få politiskt stöd i Europa och hoppas att stödet kommer omsättas i praktiken. Han menar att institutionerna finns där, EU-parlamentet är mer mobiliserat nu än innan och att hemlöshet är en stor fråga för de flesta länderna.
Waltersson Grönvall avslutade med att belysa kommunernas viktiga engagemang i frågan och att vi framöver måste jobba på flera olika håll. Även hon påpekade vikten av preventivt arbete och att möta personer i ett tidigt skede vilket är en stor del av den nya socialtjänstlagen där en av uppgifterna är att avveckla hemlösheten. Än så länge är det för tidigt att utvärdera den nuvarande hemlöshetsstrategin menar Waltersson Grönvall, men säger också att hon och socialminister Jacob Forssmed jobbar med flera olika lagförslag som kommer ha en stor påverkan på hemlösheten framöver. Tillsammans hoppas de på en ännu bättre plattform för att ge service och stöd som de tror kommer leda till en stor förändring.
Vill du veta mer om Bostad först och arbetet kring att avveckla hemlösheten? Besök Bostad först-hubben här för mer information. Vi hoppas vi ses nästa år!