Finns det verkligen fattiga?
Hur det kan finnas fattigdom i Sverige år 2020? Vi har en stark tro på det offentliga skyddsnätet. Och i de flesta fall fungerar det alldeles utmärkt. Bland dem som söker hjälp hos oss har många levt på försörjningsstöd eller sjukpenning länge. Ofta flera år. De har av olika orsaker svårt att etablera sig på arbetsmarknaden. En del jobbar, men tjänar så lite att det ändå inte är möjligt att bygga upp en buffert. Att leva så holkar ur ekonomin och en oväntad och stor utgift kan stjälpa en tidigare fungerande situation.
I många fall är isolering en strategi för att dölja att ekonomin är skral. Man tackar nej och kommer med undanflykter inför sociala tillställningar och aktiviteter som kostar pengar. Det brukar ofta leda till att inbjudningarna slutar komma och istället blir isoleringen en konsekvens av fattigdomen. Det gäller i hög grad de vuxna, men det drabbar också barnen. För det är inte lätt att gå på barnkalas och inte kunna ta med sig en present. Eller för den delen inte kunna bjuda tillbaka. Barnen är ofta väl medvetna om situationen och täcker upp för sina föräldrar. Säger att de glömt vantarna eller säger att de inte vill ha en ny jacka när den gamla är för liten.
Det finns många saker som människor med god ekonomi tar för självklart. En digital febertermometer när barnen är små. Frodiga krukväxter. Smartphones. Sommarsemestrar. Under normala omständigheter – jul på Liseberg med barnen eller middag på någon av stadens restauranger.
För familjer där pengarna nätt och jämt räcker till det mest basala är det som nämns ovan bara en dröm. Istället är det ett ständigt vändande på slantar för att kunna köpa tillräckligt med blöjor, mensskydd och andra hygienartiklar, hela och rena kläder i rätt storlek och efter säsong eller för den delen – mat på bordet.
Vi möter mammor som hoppar över måltider så att barnen ska kunna äta. Särskilt dem med äldre barn som växer och äter mycket. Dessa mammor gör allt för sina barn, men väldigt lite för sig själva.
I pandemins spår möter vi även nya grupper som söker hjälp hos oss. Människor som aldrig tidigare behövt söka stöd. Exempelvis människor som tvärt blivit av med sitt jobb på grund av Corona. Handläggningen för att få A-kassa eller försörjningsstöd drar ut på tiden och plötsligt är det tomt på kontot och nästa hyra ska betalas.
Vad hjälper Stadsmissionen till med?
På Göteborgs Stadsmission hjälper vi människor både genom akuta lösningar, men också långsiktigt. En primär sak i det långsiktiga arbetet är att se över vad den sökande har rätt till för stöd från det offentliga exempelvis försörjningsstöd eller bostadsbidrag. Vi har vägledare som kan kartlägga den enskildes situation, hjälpa till att reda ut vad som behöver göras och stödja och guida personer i kontakten med myndigheter. Det kan vara svårt att förstå ett avslag för försörjningsstöd.
Vi har också ett team som erbjuder olika gruppaktiviteter för familjer. Där handlar det om att skapa sociala kontaktnät, meningsfull fritid och glädje för människor som har det tufft. Allt vårt arbete syftar till att skapa egenmakt hos de människor som kommer till oss. Att ge dem verktyg att själva ta sig ur sin svåra situation. Gemenskap eller en matkasse kanske inte direkt hjälper en människa ur fattigdom och social utsatthet, men det kan ge kraft att komma vidare. Att veta att det finns mat i kylen bidrar till att stressen minskar. Inför julen hjälper vi hundratals familjer med mat, kläder och klappar.