Fattigdomsrapporten 2020
Varje år på Internationella Fattigdomsdagen släpper Sveriges Stadsmissioner en fattigdomsrapport. Vi släpper rapporterna för att synliggöra den fattigdom och utsatthet som vi ser. En fattigdom som ofta ligger bortom den offentliga statistik som på det stora hela säger att Sverige är bland de bästa länderna i världen vad gäller generell välfärd.
Men årets Fattigdomsrapport handlar inte enbart om den ekonomiska utsattheten, så som rapporterna gjort sedan 2015. Årets Fattigdomsrapport handlar om pandemin och dess effekter på samhällets mest utsatta. Den handlar om vad vi såg och gjorde när utsattheten ökade under våren. Årets fattigdomsrapport berör också vad vi tror ligger framför oss i spåren av lågkonjunktur och en fortsatt pandemi och begränsningar i samhället. Klicka här för att läsa rapporten.
Stadsmissionerna ställde inte in – vi ställde om
På bara några veckor gick vi från en normal vardag till en värld i kaos. Mot smittan som spred sig genom nära kontakt med människor fanns inget botemedel, vaccin eller effektiva behandlingar som kunde bromsa sjukdomsförloppet. Det fanns mycket frågor och väldigt få svar. Det gör det än idag. Det enda vi alla kunde enas om är att det här skulle drabba människor på ett sätt som vi aldrig hade kunnat drömma om. Som vanligt när det sker katastrofer är det människor som redan lever i utsatthet som drabbas allra hårdast.
I mars började vi på Sveriges Stadsmissioner se förändringar i våra verksamheter och hos människorna vi möter dagligen. Pandemin började få konsekvenser och vi kunde ana en ökad utsatthet hos de redan utsatta. Deltagare och besökare dök inte upp längre, många vi mötte var väldigt oroliga och nya och mer akuta behov dök upp. Vi fick även möta nya grupper som aldrig hade kontaktat oss innan. Det var nu dags att börja ställa om – inte ställa in.
”Människor som lever i hemlöshet är mer utsatta generellt, men nu under Coronapandemin är vi ännu mer utsatta. Innan pandemin brukade flera stycken sova tillsammans för att skydda varandra om nätterna. Nu vågar man inte vara med varandra på samma sätt, då blir det mer otryggt på nätterna att sova utomhus”.
/BEPPO, HEMLÖS BESÖKARE PÅ STOCKHOLM STADSMISSION“Jag prenumererar på matkassen för att pensionen inte räcker till. När hyra och räkningar är betalda finns det inte mycket över att handla mat för. Veckan innan pensionen är alltid svårast. Matkassen är jätteviktig för min hushållsekonomi. Jag känner mindre stress nu när jag har råd med mat för dagen, under hela månaden”.
/BIRGITTA, PENSIONÄR SOM FÅR UPPSALA STADSMISSIONS MATKASSE“Det är människor som redan lever i utsatthet som drabbas värst i en samhällskris. Därför behöver vi hela tiden se över vår verksamhet och ställa om när vi märker att behoven förändras. Det är viktigt att våra deltagare får grundläggande behov som mat och kläder uppfyllda, samtidigt som vi naturligtvis vill minimera risken för smitta i samhället.”
/LENA WETTERSKOG SJÖSTEDT, DIREKTOR PÅ SKÅNE STADSMISSION
Se filmen om Stadsmissionernas arbete under våren 2020 och vad vi gjorde när utsattheten ökade i samhället: