Detta gör vi under Corona-krisen - Göteborgs stadsmission

Detta gör vi under Corona-krisen

31 mars, 2020 • Ämne: Nyheter
Många av våra besökare drabbas hårt av smittspridningen av Corona-viruset. Göteborgare som inte har ett eget hem, som bor väldigt trångt med sin familj eller som inte har råd att handla lunch till barnen som är hemma från skolan blir extra utsatta.

Vi har ställt om våra verksamheter för att kunna möta våra besökares behov på bästa sätt. Vi fortsätter även att följa utvecklingen och vara lyhörda för nya, utmanande konsekvenser av smittspridningen för människor i utsatthet.

I dagsläget arbetar vi mycket med att se till att människor som lever i fattigdom och som vanligtvis kommer till Stadsmissionen för att få en billig måltid, men som nu håller sig hemma, får hjälp med att fylla på kylskåp och skafferi. Vi erbjuder också studiehjälp till gymnasieungdomar som lider av psykisk ohälsa, bor trångt eller har andra utmaningar med att klara av hemstudier. Att hjälpa våra besökare att få korrekt information är en annan viktig roll vi har just nu. Språkförbristningar, att inte ha en smartphone eller tv är några vanliga hinder för att få tillgång till information för våra besökare.

DETTA GÖR VI FÖR ATT MÖTA MÄNNISKOR I UTSATTHET UNDER CORONA-KRISEN

 

INSATSER SOM RÖR MAT:

  • För många av våra besökare är det avgörande att få hjälp med ett gratis mål mat. För dem som nu är isolerade blir läget akut. Därför kör vi nu hem matkassar till besökare som har behov av detta
  • Den dagliga brödutdelningen sker nu utomhus, utanför verksamheten i S:t Johanneskyrkan
  • Vi håller oss självklart inom gränsen på 50 personer, och delar ut matlådor till dem som inte kan komma in i verksamheten i S:t Johanneskyrkan
  • Vi delar även ut matlådor till dem som inte vill eller bör gå in verksamheten i S:t Johanneskyrkan
  • Vi vet att barnfamiljer i ekonomisk utsatthet får svårt att tillgodose flera måltider om dagen när barnen inte går till skola/fritids och är därför förberedda på att möta behoven av matkassar om tex skolorna stänger, om familjer blir sjuka och håller sig hemma

INsATSER SOM RÖR TILLGÅNG TILL INFORMATION

  • Många av våra besökare har inte svenska som modersmål. På grund av språkbarriären kan vissa ha svårt att ta till sig rätt information gällande smittspridningen och hur man ska skydda sig. En del har även fått information och råd från sina hemländer som är relevant för just det landet men är inte aktuellt i Sverige. Råden kan skilja sig beroende på att smittspridningen har kommit olika långt i olika länder och olika länder hanterar krisen på olika sätt. Felaktig information kan leda till ytterligare osäkerhet och oro. Därför hjälper vi besökare att hitta korrekt information på rätt språk.
  • I vår verksamhet i Biskopsgården hjälper våra kulturtolkar till med att förmedla information till besökare på deras modersmål
  • I våra verksamheter hjälper personal och volontärer till med att svara på frågor om smittspridningen och prata med personer som känner oro inför situationen

INSATSER SOM RÖR STUDIER

  • Många barn har svårt att följa skolundervisning på distans. Alla har inte datorer och internetuppkoppling eller en lugn studiemiljö i hemmet. Många saknar också vuxna som kan hjälpa dom i studierna. För dem erbjuder vi nu en lugn studiemiljö med tillgång till wifi och precis som vi gör på alla våra aktiviteter äter vi mat tillsammans.

INSATSER SOM RÖR MINSKNING AV SMITTSPRIDNING

  • Utanför vår verksamhet i S:t Johanneskyrkan har vi satt upp portabla handfat där vi hjälper besökare att tvätta händerna, delar ut handsprit, instruerar och informerar dem innan de går in i lokalen.
  • Möter vi besökare som uppvisar symptom uppmanar vi dem att gå hem, förutsatt att de har ett boende. Med sig får de en matlåda och frågan om att få en matkasse hemkörd framöver. Har personen inget hem ringer vi stadens fältare och undersöker möjligheten för personen att få en plats där.
  • I dialog med besökare förbereder vi för att kunna erbjuda mötesplatser och aktiviteter utomhus
  • Vi för regelbundna samtal med Smittskyddsenheten för att stämma av hur de ser på våra öppna mötesplatser
  • Alla utomstående besök på våra boenden och på Stigbergsklinikens vårdavdelning förbjuds

Övriga insatser

  • I våra verksamheter har vi koll på vilka som brukar besöka oss. Är det någon som inte dyker upp tar vi kontakt och kollar läget med personen.

Så här kan du bidra

Swisha en gåva till 90 01 702, eller bli månadsgivare här!

Vill du göra skillnad med ditt företag? Läs mer om hur ni kan stötta oss här.

Vill du bidra med din tid? Läs mer om att bli volontär här.