Kollosommar med nya vänner och goa minnen - Göteborgs stadsmission

Kollosommar med nya vänner och goa minnen

5 juli, 2022 • Ämne: Nyheter

Sommar är lika med semester, resor, sol och bad. Eller? För människor som lever i en hårt ansträngd ekonomisk situation är det inte ens självklart att ha råd att åka spårvagn eller buss till sjö och hav. Det finns inga nätverk eller släktingar med sommarstugor att besöka.
”Alla människor behöver avkoppling och återhämtning, men det är inte alla som har den möjligheten i sina liv så då erbjuder vi det,” säger Eva Barron på Göteborgs Stadsmission.
Under några dagar får familjer som lever i ekonomisk och social utsatthet komma iväg på kollo. Platsen ligger några mil utanför Göteborg och stadens larm. En stilla gård med skogen bakom ryggen och en sjö som breder ut sig framför den. I närheten finns hagar med får. Det är lummigt grönt och en trygg, vilsam miljö.

På kollot kan deltagarna tillbringa positiv kvalitetstid med sin familj. Föräldrar orkar och har tid att leka med sina barn och barnen får vara med glada och avslappnade föräldrar. Här kan de cykla, spela fotboll och basket, fiska, paddla kanot, grilla och bada, delta i femkamper eller pyssla. Möjligheterna är stora. Det finns fyra fritidsledare som skapar ett schema med aktiviteter varje dag och de har sex unga ledare som stöd. De unga ledarna är feriearbetare från kommunen och ungdomar från Stadsmissionens verksamheter. Deras uppgift är att aktivera barnen och se till att alla som vill är med. Det är personaltätt för att bekräfta och se och involvera familjerna i aktiviteter.
”Mardrömmen är att något barn som har det tufft i skolan och som anses vara ett problematiskt barn som alla klagar på inte får ett bra bemötande här. För det är aldrig barnen som är det är fel på utan det är för att det inte har skapats rätt möjligheter för vissa barn att funka. Här ska alla barn få plats oavsett om de är tysta och blyga eller utåtagerande och högljudda,” säger Eva.


När bussen med familjerna rullar in på gården i början på veckan står personalen och tar emot och alla på bussen vinkar och är glada.
”Barnen bara springer av bussen när de kommer hit. De bara forsar ut och är redo. De är inte intresserade av något informationsmöte utan vill bara köra igång! De är ivriga att göra saker. Som att bada eller cykla. Många lär sig cykla här. De har inte tillgång till cykel hemma så det är roligt för dem att kunna göra det här,” säger Eva.

Eva hejar på en pojke som går förbi. Han fryser efter badet. Hans kläder ser blöta ut. Hon noterar det och säger att hon ska prata med honom senare. Kanske har han inte rena kläder att byta om till.
”Det märks på en gång att familjerna har för lite kläder med sig. Efter två dagar behöver de tvätta för de har inte ombyten. Det har de inte hemma heller. Därför erbjuder vi också lakan nu. Tidigare har det varit något som familjerna ska ha med själva, men många har bara de lakanen som finns i sängen. Det är inte så lätt att bara ta med för det finns inget förråd med lakan. Det är samma sak med handdukar. Så vi märker jättefort att folk behöver tvätta ofta. Det är också många som inte har badkläder. Det har vi med oss och delar ut och de badkläderna får de behålla sedan.”

Eva berättar att de även har kläder med sig och att de sammanställt vilka storlekar som finns bland familjerna. Tanken är att kunna skicka med dem klädpaket hem. Här finns även sånt som tvättmedel, tandborstar, tandkräm och schampo. Det är lätt att glömma hemma eller så finns det inget hemma att ta med.
”Vi brukar avdramatisera och berättar om det på den första informationsträffen. Vi säger att varje sommar så är det familjer som glömt saker eller att tvättstugan var fullbokad och att det bara ska komma och säga till så har vi grejer. Vi försöker göra det enkelt och vi försöker vara lyhörda för vilka behov som finns.”

På kollot finns även ett särskilt team som både lagar och serverar all mat så att deltagarna kan komma till framdukat bord och bara ta för sig. God och näringsrik mat så att alla kan äta sig mätta.
”En tioåring sa vid maten att ‘vad skönt mamma att du inte behöver tänka på maten nu!’ Det är någon annan som diskar, lagar, tänker ut och handlar. Det är också en del i att ha semester att kunna släppa allt som har med mat att göra. Det är så mycket större belastning för familjerna på sommaren när skolan är stängd. Det är nio veckors sommarlov och alla barn ska äta lunch hemma. Det är ju inte så att inkomsten ökar på sommaren. Det blir många fler måltider som ska lösas. Att få äta här är en lättnad för dem. Särskilt nu när matpriserna stigit så mycket. Det blir en tuff sommar för många”, säger Eva.


På plats finns personal för att fånga upp de vuxna som behöver samtal. De försöker även koppla ihop familjer med varandra så de kan bygga upp egna sociala nätverk.
”Det blir ett tillfälle för folk att träffa varandra. Vi vet att människor som lever i utsatthet också är ensamma i större utsträckning. De lever i större isolering av olika skäl så detta blir ett tillfälle att lära känna människor och få samtala. Jag skulle bli tokig om jag bara gick ensam hemma och inte hade vänner och familj att prata med. Vi människor behöver träffas. Här är det också härligt med utrymme. En mamma bor med sina sex barn i en 2,5-rummare i stan. Här finns det gott om plats att röra sig på och springa runt,” säger Eva Barron.

Tack till alla gåvogivare som gör kollot möjligt!