"Stimulerande att träffa olika människor" - Göteborgs stadsmission

”Stimulerande att träffa olika människor”

8 augusti, 2024 • Ämne: Nyheter

”Ibland får jag frågan ‘Hur kan du vara här så mycket utan att få betalt?’ och jag säger att det förstår du den dag du blir pensionär. Och det har ju med sammanhanget att göra. Du befinner dig i ett sammanhang som innebär att du inte är pensionär utan jag är jag i detta sammanhang. Det tycker jag är jättebra.”

Åsa hade bestämt sig för att engagera sig som volontär när hon gick i pension 2009. Hon kollade upp flera organisationer och fick nys om en informationsträff om Göteborgs Stadsmission och den gick hon på.
”Jag attraherades av att Stadsmissionen hade lokal hjälpverksamhet, mer närproducerat om man kan säga så, och att det fanns många bra saker att välja mellan,” säger Åsa.

I samma veva flyttade Stadsmissionens second hand-butik i Frölunda till en ny adress och i den nya butiken skulle det också finnas ett café.
”Vi var fyra kvinnor som skötte caféet varsin dag när butiken var öppen. Det var ett populärt café och en fin mötesplats dit många kom som kanske inte ville eller hade råd att fika på andra ställen.”
Efter några år stängde caféet och Åsa hörde sig för om det fanns något uppdrag i någon annan butik som skulle intressera henne.
”Då fick jag veta att det behövdes en volontär till bokavdelningen i butiken här på Stigbergsliden. Det passade mig perfekt för jag älskar böcker!”

Att Åsa trivs i sitt uppdrag är lätt att förstå. Inte bara för hur varmt hon pratar om bokavdelningen utan också för att hon har haft samma uppdrag i omkring ett decennium.
”Det är som en bokhandel eller bibliotek. Det är väldigt bra ordning. Allting är sorterat efter kategorier och vi får så mycket beröm från våra kunder,” säger Åsa.
Åsa berättar att det blir många spännande möten och samtal med kunderna som kommer in. En del letar efter väldigt specifika böcker och andra reciterar klassiker. Många åker från olika delar av staden för bokavdelningens skull.
”Vi har många stamkunder och många som kommer ofta. De vill ofta prata och diskutera eller höra om specifika böcker finns inne. Jag har jättebra koll på vad vi har och inte. Jag är här en-två dagar i veckan.”

Behållning för Åsa är att få vara en del i ett sammanhang, arbeta med böcker, som hon älskar, och att hon får möta olika människor varje dag.
”I och med att jag är pensionär hade jag väl annars mer eller mindre bara umgåtts med pensionärer och mina barn. Men här blir det en helt annan dynamik. Det är personal, personer som arbetstränar, volontärer och unga och alla kunder. Jag tycker det är jätteroligt här. För mig är det stimulerande att träffa olika människor varje dag. Så jag rekommenderar det varmt att vara volontär i en second hand-affär.”

Vill du bli volontär? Klicka här för att se vilka uppdrag som finns.