single.php

Vad skulle du säga om alla lyssnade?

Vad skulle du säga om alla lyssnade? En fråga som landar olika beroende på vem som får den. Eller kanske till och med beroende på vem som ställer den. Men vad skulle du säga?

Saga Björklund Jönsson och Amanda Elsa Larsson funderade kring vad nästa samarbete med Folkteatern skulle handla om. I samma veva läste de igenom Göteborgs Stadsmissions värdegrund som tar upp vikten av att ge röst åt dem som inte har en självklar plats i samhället. Röst. Vem är det som hörs? Vem hörs inte? Vad skulle du säga om alla lyssnade? Frågan var väckt och med den som utgångspunkt kommer de två regissörerna sätta upp två föreställningar med titeln RÖST på Folkteatern i höst.
– Vi fastnade verkligen för att lyfta fram röster som annars inte hörs, säger Amanda Elsa Larsson.
– Folkteatern har som uppdrag att vara en samhällskommenterande teater så det går hand i hand, säger Saga Björklund Jönsson.

Båda var överens om att kommande projekt skulle vara något som inte fanns färdigt. De ville inte arbeta utifrån ett skrivet manus. Svaren på frågan ”Vad skulle du säga om alla lyssnade?” kommer att användas till att skapa de två unika uppsättningarna.
– Ett tips är att se båda. Egentligen kan man se det som en föreställning i två akter, säger Amanda.
– Med en fyra veckors paus emellan, lägger Saga till.
Och i pausen kan vad som helst hända. Föreställning är inte färdig ens när den är slut på scen. Diskussionerna som tar vid i paus kan mycket väl komma att användas till akt två.
– Det här arbetet är ganska mycket ”vi har ingen aning”. Vi har aldrig gjort det här innan, men på ett sätt är det väldigt enkelt, säger Saga.

Syftet med projektet är att skapa ett sammanhang för dem som på olika sätt bidrar. Målet är därmed inte att skapa fantastiskt scenkonst, men som regissörerna påpekar finns det ingen motsättning i det. Utan syftet att skapa ett sammanhang kan mycket väl resultera i just fantastisk scenkonst.
Amanda och Saga ställer frågan till folk de möter på gatan. De har skickat ut den till politiker och andra ”synliga” människor. De har ställt frågan till personer på Gatljuset, på Crossroads och till dem som besöker S:t Johanneskyrkan. Amanda berättar att olika personer har reagerat väldigt olika på att få frågan.
– En politiker blev nästan förnärmad medan en reagerade med ”Oj, men vem skulle lyssna på mig?”. Det i sig är väldigt spännande. Jag märker också att det känns olika för mig beroende på vem jag ställer frågan till.
Vem som helst kan bidra till detta levande projekt. Man kan maila sitt svar på frågan. Delta på eller bredvid scenen. Ha en enda replik eller flera. Tanken är att även publiken blir en del av föreställningen. Hur är det ingen som vet än.

Text: Sofie Eriksson

När: 28 oktober och 25 november kl 19.00
Var: Folkteaterna (biljetter bokas via Folkteatern)
Regi: Saga Björklund Jönsson och Amanda Elsa Larsson

Följ projektet på Instagram #omallalyssnade eller på rost2014.tumblr.com
Du kan även maila ditt eget svar till rostgbg@gmail.com

Boka biljetter.