single.php

Urpremiär för kammaropera!

Svenska kyrkan, Göteborgs Stift, presenterar den nyskrivna kammaroperan Luther & Käthe. Denna lutherska sång till livet är baserad på en fantasi om relationer, makt och kön för femhundra år sedan.

Verket är tonsatt av Mikael Fridén till text av Katarina A Karlsson och urpremiären äger rum i S:t Johanneskyrkan, Göteborg.

I denna produktion har regissör Emelie Sigelius, tillsammans med Mikael Fridén, sammanfört en kreativ ensemble bestående av unga musikalartister och dansare, erfarna operasångare och skickliga musikanter från Göteborg.

Det är i år 500 år sedan augustinermunken Martin Luther spikade upp sina 95 teser på en port i den tyska staden Wittenberg. Denna handling har kommit att bli själva symbolen för reformationen. Men egentligen var reformationen mycket mer än så. Den var en frihetsrörelse, en frukt av renässansens tankar och en utveckling mot det moderna samhället som vi känner det idag.

“Martin Luther porträtteras ofta som en barsk, envis tysk som vågade sätta sig upp mot självaste påven i Rom. Men bakom den schablonmässiga bilden döljer sig en mer dynamisk och motsägelsefull person. Han var inte alls tråkig, som eftermälet velat påskina, utan en bärare och representant för en tanketradition som fått stora konsekvenser för hur vårt samhälle kommit att utvecklats.” säger Mikael Fridén, verkets initiativtagare och kompositör.

Datum:
7/11 19.00 (genrep)
11/11 18.00 (eftersamtal)
12/11 16.00 (eftersamtal)
14/11 19.00

Föreställningen presenteras i samarbete med Stadsmissionen, Sensus samt Stiftelsen Anna Ahrenbergs fond.
Biljettpris 100 kr / Genrepsbiljetter 50 kr.
Köp biljetter via kulturpunkten eller i Domkyrkans infocentral.

 

Varmt välkomna!