single.php

Unga föräldrar & deras barn del 3

Jag heter Per Åslund och arbetar sedan nio år som psykolog på Göteborgs Stadsmission.
Detta är den tredje och avslutande bloggen om de verksamheter/projekt Öppna förskolan och Mötesplats för pappor & deras barn.
Här finns de tidigare inläggen:
Inlägg 1
Inlägg 2

Tillsammans med socionomen Ulrika Thieme Högberg leder jag sedan mer än tre år tillbaka projektet Unga föräldrar & deras barn.
Antalet mammor som är under 23 år har ökat kraftigt under de senaste åren. Drygt 600 för fyra år sedan till nästan 1 000 i år. Andelen utlandsfödda unga mammor ökar också stort – från knappt hälften år 2012 till nästan 70 procent i år.
Ulrika och jag såg ett behov av en särskild mötesplats för dessa unga mammor med sina barn – en öppen förskola – då de inte så ofta besöker de vanliga öppna förskolorna. Skälen är flera. Är du ungefär 10 år yngre än den genomsnittliga mamman med, ofta, oavslutade studier, en osäker arbetssituation/ekonomi, ett osäkert boende – då kanske du undviker en plats som besöks av ”32-åriga mammor som verkar ha full koll på sina liv” (citat från en 21-årig mamma).
I januari 2014 startade vi vår öppna förskola på Drottninggatan 33. Första året hade vi ca 150 besök, det andra året ca 530 besök, och i år landar vi på runt 1 000. En mycket glädjande utveckling och ett starkt bevis för att vår verksamhet behövs!

För mer än två år sedan började Ulrika och jag fundera på vad som skulle bli projektets nästa steg. Eftersom papporna många gånger glöms bort (jo, faktiskt!) och dessutom själva många gånger är för lite närvarande i sitt lilla barns liv, så var riktningen tydlig; vi skulle göra en särskild satsning på papporna!
Ulrika har ett förflutet inom socialtjänsten i Biskopsgården med många goda erfarenheter och kontakter. Eftersom – i vårt segregerade Göteborg – Biskopsgården är en mycket utsatt stadsdel beslutade vi att papporna i Biskopsgården skulle bli vår nästa målgrupp.
För ett år sedan startade vi vår Mötesplats för pappor & deras barn. Vår Mötesplats är mobil, rörlig. Vi är på den kommunala öppna förskolan Utsikten varje torsdag. Vi är i Biskopsgårdens kyrka på fredag förmiddagar. Vi är på familjeevent i Sjumilahallen. Vi är på Biskopsgårdens dag. Vi är på Göteborgs Folkhögskola. Vi är på utflykt till Borås djurpark. Vi vill helt enkelt vara där papporna är för att bidra till bättre relationer mellan pappor och deras barn i Biskopsgården!

Vilka är då ”vi”!? Förutom Ulrika och jag själv – personalen på Utsikten, personalen i kyrkan, Män för jämställdhet, Mohammed, Ashar, Kicki i Sjumilahallen, Therese Wissö.
Therese Wissö, Ph.D, Institutionen för socialt arbete vid Göteborgs universitet har följt vårt projekt i snart tre år nu. Hon intervjuar och observerar, reflekterar och analyserar. Hittills har hon intervjuat drygt 10 unga mammor, ca 15 pappor samt en del professionella som arbetar med målgrupperna. Nu till hösten kommer vi på Göteborgs Stadsmission att anordna två seminarier där Therese kommer att presentera sina analyser tillsammans med Ulrika och mig. Det kommer även att skrivas två rapporter utifrån Unga mammor och Mötesplatsen.
Vi återkommer med mer detaljerad information kring seminarierna! Håll dig uppdaterad genom att besöka vår Facebooksida: Unga föräldrar Göteborg.